© 2012 Barnstormer. All rights reserved.

Afrika “light”

Het weer lijkt goed genoeg voor een tocht van ruim 800 nautische mijlen van de Canarische Eilanden naar Mindelo op de Kaap Verden. Samen met 3 andere boten worden de laatste weerberichten gecheckt, besproken en nog eens doorgenomen. Op 28 november is het dan zover, we gaan. Alle proviand is aan boord, de tanks zitten helemaal vol en we hebben er zin in!

Wij besluiten voor de koppositie te gaan en zijn als eerste de haven uit! Op de voet gevolgd door de Mare Liberum, de Sailaway en de Zeemuis varen we naar het zuiden. Het is erg stoeien met de zeilen om een comfortabele zeilvoering te vinden. De eerste 24 uur hebben we veel last van kruiszeeën die ons alle kanten op duwen. ’s Avonds horen we op de marifoon dat de Zeemuis afhaakt en naar Hierro gaat. Met z’n drieen varen we door. Mare Liberum heeft ons dan al ingehaald en gaat als een speer door. Wij doen het wat rustiger aan en varen redelijk gelijk op met de Sailaway. Uiteindelijk komen we na 800 mijl varen binnen het uur samen aan en het is niet eens afgesproken werk.

Op dag twee zien we veel dolfijnen en blijft het flink waaien. Door de harde wind staan er flinke golven en is het leven aan boord niet echt comfortabel. Door de harde wind gaan we wel met een mooie snelheid richting bestemming. We hebben over de tocht uiteindelijk 5,5 dag gedaan met een gemiddelde van 6,2 knopen. Niet slecht!

Bij aankomst staat Timo van de Ile du Nord ons op te wachten en loodst ons in het donker met een flinke zaklamp naar een prima anker plek. Iets na middernacht laten we het anker vallen in de baai bij Mindelo. We drinken dan nog een aankomst biertje en gaan moe maar voldaan naar bed.

De volgende ochtend zien we dat we in Afrika zijn, oude schepen in de baai voor anker, oude vrachtwagens, vrouwen die trossen bananen op hun hoofd dragen en ga zo maar door. Later horen we van ervaren Afrika-gangers dat de Kaap Verden een soort van Afrika “light” is. Wij genieten er met volle teugen van!

O ja, er zijn hier heel veel zwarte pieten want alle Nederlandse boten met kinderen werden verrast door cadeautjes van de goedheiligman! Ook Nienke is flink verwend door de Sint.