© 2013 Barnstormer. All rights reserved.

British Virgin Islands (BVI)

’s Middags om vier uur gaat het anker op, we gaan naar de BVI! Met 100 mijl voor de boeg wordt dit onze laatste nachtelijke tocht in de Carieb. Wanneer we naast St. Maarten varen zien we de Sailaway op AIS, wat een toeval. We varen via de noord kant van Tortola naar Spanish Town waar we inklaren en boodschappen doen. Na de lunch varen we naar Lee Bay. Wanneer we de baai invaren schrik ik van een dolfijn die ineens naar boven komt. We liggen alleen in de baai, totdat toch een charterboot deze baai ook heeft gevonden. Terwijl we BBQ’en zitten we vol bewondering naar de vistechniek van de pelikanen te kijken. Ze laten zich achter rots rechtstandig naar beneden storten.

De volgende dag varen we naar ‘The Dogs’, vier onbewoonde eilanden waar we snorkelen en lunchen. Na de lunch kruisen we de hele vijf mijl naar Gorda Sound. We varen tussen het rif door naar binnen en laten ons anker vlakbij Saba Rock vallen. Nienke vindt op het strand een levende Conch, die we voordat hij begint te stinken, weer snel laten zwemmen. ’s Middags gaan we naar Happy Hour op Saba Rock, we leren hier painkillers drinken. Wat smaken die goed! We vinden het er erg gezellig en ook Nienke vermaakt zich prima. Om vijf uur worden de vissen gevoerd. Grote vissen zonder tanden die rond het eiland zwemmen, tarpans. Verder zijn er drie toekans en een aquarium waarin vissen, zeesterren en een groene aal zitten.

Na twee dagen op Gorda Sound varen we via de Baths naar het zuiden. Op AIS verschijnt een Nederlands schip, de Ostrea. Zij kruisen naar het noorden. Na VHF contact besluiten we in het midden bij Cooper Island af te spreken. We liggen samen aan een mooring en vieren Happy Hour met zelfgemaakte painkillers. De volgende dag lunchen we op de kant en spelen de kindjes heerlijk op het strand. Voor de ouders is er een statafel in het water :-). Ondertussen houden de Barracuda’s een oogje op de boot. Ze zwemmen rond in de schaduw van de boot.

Via een stop bij de grotten op Norman Island varen we naar Great Harbour op Jost van Dyke. Het is schitterend snorkelen voor en in de grotten. Vissen met alle kleuren van de regenboog, koraal, maar ook hele grappige zwart/witte vissen met gele ogen.

Vanaf West End nemen we de ferry naar Cruz Bay op de US Virgen Islands. Dit noemen ze de ‘pondjes route’ en is een alternatieve manier om toegang tot Amerikaans grondgebied te krijgen wanneer je, net zoals wij, niet in het bezit bent van een Amerikaans visum. Online hebben we eerder al een esta aangevraagd, deze werd binnen een paar minuten goedgekeurd.

Het is een ruim half uur varen met de ferry en bij Cruz Bay moeten we langs de customs, hier nemen ze elektronische vingerafdrukken en een foto van ons, vragen naar de reden van verblijf en registeren de naam van de Barnstormer. Tien minuten later staan we buiten, met een stempel in ons paspoort waarmee we maximaal 90 dagen op Amerikaans grondgebied mogen blijven. De rest van de dag hangen we de toerist uit en speelt Nienke in de speeltuin. Om half 4 gaat de ferry via Jost van Dyke terug naar Tortola. De volgende ochtend gaan we anker op en zeilen de USVI binnen. Het is een tocht van slechts 10 mijl, maar het is wel een schitterende tocht tussen onbewoonde eilandjes, rotspartijen en langs zandstrandjes zoals je ze uit de brochures kent. Ruim driekwart van St. John is National Park. We gaan kort voor anker in Cruz Bay om in te klaren en vervolgen onze reis naar Charlotte Amalie op St. Thomas. We zullen St. John over een week een uitgebreider bezoek brengen.